کلاهبرداران شبکه «شاد» دستگیر شدند

یازار :

+0 به یه ن

فرارو:رئیس پلیس فتا پایتخت گفت: در تحقیقات اولیه مشخص شد مجرمان با ایجاد چندین اکانت در شبکه شاد با نام اپراتور پشتیبان پیامی تحت عنوان حذف حساب کاربری برای کاربران ارسال کرده و افراد را ترغیب می‌کنند که جهت تایید هویت خود کد ۵ رقمی که از طریق پیامک برای آن‌ها ارسال می‌گردد را برای پشتیبان ارسال کنند.

رئیس پلیس فتا تهران از کشف پرونده کلاهبرداری ۲۰ میلیارد ریالی با سوء استفاده از شبکه آموزشی شاد خبر داد.

مقالات بیشتر:دفتر ازدواج با پذیرایی شام

به گزارش باشگاه خبرنگاران، سرهنگ داوود معظمی گودرزی گفت: در پی مراجعه چندین نفر از شهروندان به پلیس فتا پایتخت مبنی بر دسترسی غیرمجاز به حساب کاربریشان در شبکه اجتماعی تلگرام و کلاهبرداری از مخاطبان آنها، موضوع به صورت ویژه در دستور کار پلیس فتا پایتخت قرار گرفت.

رئیس پلیس فتا پایتخت ادامه داد: در تحقیقات اولیه مشخص شد مجرمان با ایجاد چندین اکانت در شبکه شاد با نام اپراتور پشتیبان پیامی تحت عنوان حذف حساب کاربری برای کاربران ارسال کرده و افراد را ترغیب می‌کنند که جهت تایید هویت خود کد ۵ رقمی که از طریق پیامک برای آن‌ها ارسال می‌گردد را برای پشتیبان ارسال کنند.

سرهنگ گودرزی افزود: پس از ارسال کد برای سارقان توسط کاربران شبکه آموزشی شاد که عموما قشر نوجوان هستند این شیادان با دسترسی غیرمجاز به شبکه اجتماعی تلگرام افراد با سوءاستفاده از شماره تلفن و هویت آن‌ها اقدام به کلاهبرداری از مخاطبین شکات می‌کردند.

به گفته این مقام سایبری این پرونده تاکنون بیش از ۱۰۰ نفر شاکی داشته و تعداد شکات پرونده همچنان در حال افزایش است.

او گفت: افسران سایبری پلیس فتا پایتخت با بررسی همه جوانب پرونده و بکارگیری روش‌های فنی و علمی موفق شدند متهمان را در فضای مجازی شناسایی و پس از تشریفات قضایی هر دو مجرم را در محل اختفای خود در حاشیه تهران دستگیر کرده و به همراه تجهیزات الکترونیک به پلیس فتا منتقل کردند.

رئیس پلیس فتا پایتخت با اشاره به اینکه این باند بیش از بیست میلیارد ریال کلاهبرداری کرده بودند، گفت: این مجرمان با سوءاستفاده از عدم آگاهی برخی از کاربران شبکه آموزشی شاد که بیشتر از طیف سنی نوجوانان بودند اقدامات مجرمانه خود را پیش برده بودند و زندگی شهروندان زیادی را بازیچه اهداف شوم خود قرار داده بودند.

مقالات دیگر:شیشه بری

بی ارزش ترین پول های دنیا

یازار :

+0 به یه ن

لحظه آخر:در سرتاسر دنیا حدودا 180 ارز مختلف وجود دارد. در بین این واحدهای پولی، برخی از ارزها به علت راهکارهای اشتباه و سیاست های غلط دولت ها، از دیگر ارزها کم ارزش تر می باشند. در ادامه لیستی از کم ارزش ترین ارزهای جهان در سال 2021 را جمع آوری نموده ام که متاسفانه ریال ایران نیز در میان آن ها دیده می شود.

بولیوار ونزوئلا

نرخ برابری با دلار: 1.552.540

بولیوار واحد پول رسمی کشور ونزوئلا می باشد که توسط بانک مرکزی این کشور مدیریت و کنترل می شود. تورم وحشتناک در ونزوئلا سبب شده تا در سال های اخیر، بولیوار ونزوئلا بدون رقیب به عنوان بی ارزش ترین واحد پول رسمی جهان معرفی شود. در پی همه گیری ویروس کرونا، وضعیت این ارز بیش از پیش بدتر شده است. دولت ونزوئلا جهت احیای ارزش بولیوار، اقداماتی نظیر ایجاد پول مجازی با نام پترو و حذف چند صفر انجام داده که همه آن ها تقریبا بی اثر بوده و همچنان بولیوار ونزوئلا بی ارزش ترین واحد پولی جهان است.

بولیوار ونزوئلا/ریال ایران

ریال ایران

نرخ برابری با دلار (حدودی و متغیر): 265.500

ریال ایران در سال 2021 دومین ارز بی ارزش جهان است و حتی به عقیده برخی از کارشناسان اقتصادی، در پی اعمال برخی سیاست های اقتصادی، ریال ایران را می توان بی ارزش ترین واحد پول رسمی جهان در سال 2021 دانست.

مقالات بیشتر:محضر عقد شیک

دونگ ویتنام

نرخ برابری با دلار: 23,002

دونگ ویتنام، با سمبل ₫  در تاریخ 3 می 1978، از طرف بانک مرکزی ویتنام به عنوان واحد پول رسمی این کشور معرفی شد. در حالی که در گذشته، دونگ به واحدهای کوچک تر 10 هائو و هر هائو به 10 خو تقسیم می شد، امروزه در پی کاهش شدید ارزش این ارز، زیر واحدهای آن منسوخ گشته و دونگ را می توان کوچک ترین واحد پول ویتنام دانست.

دونگ ویتنام/روپیه اندونزی

روپیه اندونزی

نرخ برابری با دلار: 14,032

روپیه واحد پول چندین کشور از جمله هند است اما بی ارزش ترین روپیه جهان، روپیه کشور اندونزی می باشد که در فهرست بی ارزش ترین واحدهای پول رسمی جهان در سال 2021 نیز دیده می شود. سمبل روپیه اندونزی IDR است. این واحد پول در سال 1949 و در پی استقلال اندونزی بر روی کار آمد و در آن زمان هر دلار آمریکا با 3.8 روپیه اندونزی برابری می کرد. با گذشت زمان ارزش این واحد پول به شدت کاهش پیدا کرد و هیچ کدام از تصمیمات دولت اندونزی در جهت بهبود وضعیت اقتصادی موثر واقع نشد.

سوم ازبکستان

نرخ برابری با دلار: 10,483

 

سوم، واحد پول رایج در کشور ازبکستان است که توسط بانک مرکزی این کشور کنترل و مدیریت می گردد. اسکناس های سوم عبارت اند از اسکناس های 1، 3، 5، 10، 25، 50، 100، 200، 500، 1000 و 5000 سومی که بزرگ ترین آن ها یعنی اسکناس 5000 سومی از ماه ژوئیه سال 2013 وارد سیستم گردش پول ازبکستان شد.

سوم ازبکستان/فرانک گینه

فرانک گینه

نرخ برابری با دلار: 10,234

کشور گینه علی رغم بهره مندی از منابع سرشار الماس، طلا، آلومینیوم و کانی های ارزشمند دیگر، به علت فساد، فعالیت های مافیایی گسترده، تورم بالا و فقر شدید مردم، در بین بی ارزش ترین واحدهای پولی جهان قرار دارد.

دولت گینه در پی افزایش شدید تورم، در سال 1971 واحد پولی جدید به نام سیلی را جایگزین فرانک نمود. هر سیلی معادل 10 فرانک بود. اما این سیاست نیز تاثیرگذار نبود و فرانک گینه همچنان به سقوط خود ادامه داد تا در بین بی ارزش ترین واحدهای پول رسمی جهان قرار گرفت و حتی اسکناس های 20 هزار فرانکی نیز چاپ گشتند.

لئون سیرالئون

نرخ برابری با دلار: 10,213

لئون، واحد پول رسمی کشور سیرالئون است که پس از استقلال سیرالئون، جایگزین پوند انگلیس شد. بانک مرکزی سیرالئون این واحد پول را مدیریت و کنترل می کند و کد واحد پولی لئون، SLL می باشد. هر لئون معادل 100 سنت است. بیش از یک دهه جنگ داخلی در سیرالئون، سبب سقوط اقتصاد این کشور و تورم بالا شد و امروزه لئون، یکی از بی ارزش ترین واحدهای پول رسمی جهان به شمار می رود.

لئون سیرالئون/کیپ لائوس

کیپ لائوس

برابری با نرخ دلار: 9,322

واحد پول کیپ لائوس یکی از بی ارزش ترین واحدهای پول رسمی جهان است. کیپ لائوس در سال 1952 و با استقلال این کشور، جایگزین واحد پول قبلی این کشور شد. هد واحد از این پول شامل 100 زیر واحد به نام آت می باشد؛ با این حال در پی افزایش تورم و کاهش ارزش پول ملی در اواخر قرن بیستم و اوایل قرن بیست و یکم، بانک مرکزی لائوس مجبور شد حتی اسکناس های 100 هزار کیپی چاپ کند. این ارز امروزه در میان بی ارزش ترین واحدهای پول رسمی جهان قرار دارد.

گوارانی پاراگوئه

نرخ برابری با دلار: 6,874

پاراگوئه دومین کشور فقیر در آمریکای جنوبی به شمار می رود. این کشور درگیر مشکلات فراوان و وحشتناکی نظیر فساد، تورم بالا، تعداد زیاد افراد فقیر، کیفیت آموزش پایین، بیکاری شدید و موارد بی شمار دیگر می باشد. سویا و پنبه از محصولات صادراتی این کشور هستند که برای تامین نیازهای اقتصادی آن کافی نیستند.

گوارانی پاراگوئه/ریل کامبوج

ریل کامبوج

نرخ برابری با دلار: 4,055

پادشاهی کامبوج یا کامبوجیا در جنوب شرقی آسیا و در منطقه ای استراتژیک واقع است. ریل واحد پول رسمی این کشور بوده و از ارزش پایینی برخوردار است. به علت ارزش پایین ریل، مردم محلی برای زندگی و تجارت بیشتر از ارزهای خارجی نظیر دلار استفاده می کنند و همین مورد، از دلایلی است که سبب می شود ارزش ریل همچنان روز به روز کاهش پیدا کند.

چرا ارزش پول ها کاهش می یابد؟

عواملی گوناگونی بر کاهش ارزش پول های ملی تاثیر می گذارند. به طور خلاصه برخی از این دلایل عبارت اند از فساد، ضعف مدیریتی، عدم تعادل بین هزینه ها و پرداخت ها، جنگ، کاهش ارزش کالاهای صادراتی، کاهش تولید ناخالص داخلی، سیاست های بهره ای و اعتباری سختگیرانه، عدم ثبات سیاسی در درون کشور و کاهش قدرت خرید مردم.

مقالات دیگر:قیمت آسایشگاه سالمندان


بازنشستگان بخوانند / اصلاح افزایش مستمری بازنشستگان قبل از پایان تیر انجام می‌شود؟

یازار :

+0 به یه ن

به گفته عیوضی، دولت درحالی‌که اهتمامی برای پرداخت بدهی‌های خود به سازمان ندارد؛ افزایش حقوق بازنشستگان سازمان را فریز کرده است؛ این نوع برخورد هم غیرقانونی و هم ناعادلانه است.

به گزاشر سلام نو به نقل از ایلنا، علی اکبر عیوضی گفت: دولت باید رای هیات تطبیق را بپذیرد نه اینکه مدعی شود به سوالات و ابهامات پاسخ داده‌ایم.

هشتم تیرماه بعد از خاتمه نشست هیات دولت، علی بهادری جهرمی مدعی شد که دولت در ارتباط با حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی با هیات تطبیق در مراوده و ارتباط است و به ابهامات و سوالات این هیات پاسخ داده است. سخنگوی دولت در عین حال گفت افزایش حقوق بازنشستگان تامین اجتماعی ابتدا در لایحه بودجه ده درصد بوده و بعد سازمان رقم را افزایش داده اما پرداختی‌ها باید در محدوده‌ی توان باشد.

مقالات بیشتر:دفتر عقد بلوار همیلا

علی اکبر عیوضی (عضو هیات مدیره کانون بازنشستگان کارگری تهران) در این رابطه گفت: برخی مدیران دولتی خودشان از بیت‌المال حقوق می‌گیرند گاهاً حقوق‌های نجومی هم می‌گیرند؛ هر مدیر به اندازه پنج یا ده بازنشسته حقوق ماهانه دارد؛ آن وقت فکر می‌کنند حقوق بازنشسته‌ای که سی سال، سی درصد حقوقش را در صندوق تامین اجتماعی ذخیره کرده، مثل خودشان بیت‌المال است و باید دولت و مدیران دولت در مورد آن تصمیم بگیرند.

او اضافه کرد: صندوق تامین اجتماعی «حق‌الناس» و متعلق به یک جمعیت بیش از ۴۰ میلیون نفری است؛ تعلق به دولت ندارد که دولت بخواهد در مورد میزان مستمری‌ها و افزایش آن تصمیم بگیرد؛ ضمناً هیچ زمان افزایش حقوق بازنشستگان کارگری در لوایح بودجه تعیین نمی‌شود؛ همیشه سازمان تامین اجتماعی براساس میزان افزایش هزینه‌های زندگی (تاکید ماده ۹۶ قانون تامین اجتماعی) که در شورایعالی کار محاسبه و مصوب می‌شود، ارقام را به دولت پیشنهاد می‌دهد و دولت صرفاً آن را تصویب و تایید می‌کند؛ سازمان تامین اجتماعی براساس منابع دریافتی خود مصارف را تامین می‌کند و حتی یک ریال از بودجه‌ی دولت بهره نمی‌برد.

به گفته عیوضی، دولت درحالی‌که اهتمامی برای پرداخت بدهی‌های خود به سازمان ندارد؛ افزایش حقوق بازنشستگان سازمان را فریز کرده است؛ این نوع برخورد هم غیرقانونی و هم ناعادلانه است.

عیوضی افزود: ما انتظار داریم قبل از پایان تیر، دولت اشتباه قبلی را اصلاح کند و افزایش مستمری بازنشستگان براساس مصوبات شورایعالی کار ابلاغ شود؛ دولت باید رای هیات تطبیق را بپذیرد نه اینکه مدعی شود به سوالات و ابهامات پاسخ داده‌ایم.

مقالات دیگر:تم تولد غرب تهران


رقابت «تریاک» و «گل» در ایران

یازار :

+0 به یه ن

 

عصر ایران:تاریخ استفاده از تریاک، چه به صورت درمانی و چه تخدیری به طور دقیق روشن نیست اما می‌توان گفت استفاده درمانی از تریاک بر استفاده تخدیری آن مقدم بوده است.

تاثیر مصرف تریاک در بروز برخی سرطان‌ها در مقایسه با مصرف دخانیات از سیگار هم بیشتر است و حتی مصرف طولانی مدت آن با افزایش بیماری‌های قلبی- عروقی همراه بوده و حتی شانس بروز حملات قلبی و سکته‌های قلبی و مغزی با مصرف آن دو برابر افزایش می‌یابد، این درحالیست که بر اساس آخرین شیوع‌شناسی در دسترس، تریاک بیش از ۵۰ درصد موادمخدر مصرفی کشور را شامل می‌شود.

فرزانه سهرابی، معاون اجتماعی موسسه کادراس ضمن اشاره‌ای به تاریخچه مصرف تریاک در ایران، به ایسنا می‌گوید: پس از بنگ و حشیش ماده مخدری که به ایران راه یافت، تریاک بود. مصرف تریاک به منزله‌ دارویی مسکن و اثربخش، نتیجه‌ تحقیقات بوعلی‌سینا و محمد زکریای رازی بوده است. آنها در شمار نخستین پزشکانی بودند که در قرن ۱۰ میلادی، خواص تریاک را شناخته و برای پیشبرد اهداف پزشکی از آن به عنوان پادزهر استفاده می‌کردند.

وی ادامه می‌دهد: تاریخ استفاده از تریاک، چه به صورت درمانی و چه تخدیری به طور دقیق روشن نیست اما می‌توان گفت استفاده درمانی از تریاک بر استفاده تخدیری آن مقدم بوده است.

مقالات بیشتر:سالن عقد شیک غرب تهران

علت مصرف و رواج تریاک را در ایران برخی دستاورد حمله مغولان و برخی نتیجه لشکرکشی نادرشاه به هندوستان می‌دانند، اما مستند است که در زمان صفویه مصرف این ماده به خصوص در بین برزگان، درباریان و رجال عالی مقام متداول بوده است به گونه‌ای که شاه طهماسب صفوی خطر مصرف مواد افیونی را جدی تلقی کرد و دستور داد تا تریاک موجود در دربار را معدوم کنند اما در دوره‌های بعد و حکمرانی جانشینانش مانند شاه سلیمان، مصرف تریاک دوباره متداول شد و مردم با اینکه می‌دانستند تریاک مضر است اما به علت عادت کردن به آن، مصرف می‌کردند.

این پژوهشگر حوزه اعتیاد با بیان اینکه مصرف تریاک به روش‌های شناخته شده از زمان قاجار در ایران شروع شد، می‌افزاید: در این دوره کشت و مصرف تریاک از سوی کارگران هندی در منطقه خراسان و کرمان رواج یافت؛ همچنین کشت آزمایشی خشخاش و شایعه خواص آن به وسیله مستشاران خارجی به سرعت موجب گسترش کشت و مصرف تریاک در نواحی مختلف کشور (به ویژه مناطقی که بیشتر در دست نیروهای استعماری بود) شد.

در دوره قاجار به دلیل آنکه تریاک با قیمت بالا نسبت به گندم و دیگر محصولات از سوی انگلیسی‌ها خریداری می‌شد، کشاورزان روی به کاشت تریاک آوردند و حتی در بین سال‌های ۱۲۸۶-۱۲۸۸ موجب قحطی در کشور شد.

سهرابی خاطرنشان می‌کند: مصرف تریاک به صورت جدید از زمان قاجاریه با فعالیت استعمارگران شکل گرفت و در واقع شکل سیاسی مواد مخدر از این زمان آغاز شد. انگلیسی‌ها از یک سو، با ترویج کشت، تولید و فروش تریاک در ایران به درآمدهای امپراطوری بریتانیا افزودند و از سوی دیگر، مصرف تریاک را در سطح وسیعی رواج دادند. از زمان امیرکبیر تا سال ۱۲۸۲ کشت خشخاش، فروش و مصرف تریاک در ایران آزاد بود و هیچ قانونی در این زمینه وجود نداشت.

نخستین قانون در این مورد به نام «قانون تحدید تریاک» در سال ۱۲۹۰ در ۶ ماده در مجلس تصویب شد و با هدف کاهش مصرف تریاک قانون‌ها و سیاست‌های دیگری نیز در این دوره وضع شد.

 

معاون اجتماعی موسسه کادراس با بیان اینکه اعتیاد به تریاک و کشت و فروش آن تبعات منفی در عصر قاجار به همراه داشت، از مهم‌ترین آنها را کم‌کاری، سستی و تغییر الگوهای کاشت و برداشت محصولات کشاورزی، از هم‌پاشیدگی خانواده، رواج برخی از محیط‌های نامتعارف و بسیاری از مشکلات اجتماعی و اقتصادی دیگر عنوان می‌کند.

وی با اشاره به اینکه ایران به دلایل تاریخی، فرهنگی و جغرافیایی و همسایگی با افغانستان (به عنوان بزرگترین تولیدکننده تریاک جهان) دارای بیشترین مصرف‌کننده تریاک خام (۴۲ درصد تریاک خام مصرفی جهان) است و پس از ایران، کشورهای افغانستان و پاکستان در رتبه‌های بعدی قرار دارند، تصریح می‌کند: باورهای نادرست درباره اثرات درمانی تریاک موجب شده تا برخی بر این باور باشند که مصرف تریاک باعث اعتیاد نمی‌شود، اوج این باور نادرست در زمان شیوع کرونا بود که با مصرف تریاک از ابتلای به کرونا در امان می‌شویم. در واقع دلایل اصلی مصرف بالای تریاک در جهان و ایران همین باورهای بی‌پایه و اساس است.

مصرف تریاک به هر شکل و به هر میزان موجب اعتیاد می‌شود

سهرابی تاکید می‌کند که مصرف تریاک به هر نوع (خام، شیره و سوخته)، به هر شکل (بلعیدن و دودی) و به هر میزان (حتی نیم گرم در شبانه روز) علاوه بر معتاد شدن فرد، به بروز بیماری‌های قلبی عروقی، سکته‌های قلبی و مغزی و سرطان‌ها منجر می‌شود.

از نحوه مصرف تریاک تا عوارض آن بر بدن

وی درخصوص نحوه مصرف این مخدر، با بیان اینکه امروز در کشورهای غربی، تریاک به شکل پودری یا کلوخی به رنگ قهوه‌ای سوخته در دسترس مصرف‌کنندگان قرار می‌گیرد، یادآور می‌شود: این ماده یا تدخین شده یا به صورت خوراکی و تزریقی مورد استفاده قرار می‌گیرد. اما از آن جایی که ساختار تریاک بسیار شبیه به ساختار مواد مخدر طبیعی بدن است، در اثر استفاده،‌مولکول‌های مخدر موجود در تریاک گیرنده‌های اعصاب را تسخیر کرده و همان حس آرامش فاقد درد را در بدن تولید می‌کند. این ماده مخدر ابتدا باعث حس شادمانی و سرخوشی شده اما با استفاده مکرر، بدن برای دسترسی به این حالت به میزان هرچه بیشتر از این مواد نیاز پیدا می‌کند.

به گفته این پژوهشگر حوزه اعتیاد، سوء تغذیه، مشکلات تنفسی و افت فشار خون از جمله بیماری‌هایی هستند که با اعتیاد به تریاک در رابطه‌اند.

چرا معتادان مشتاق مصرف دوباره موادمخدر می‌شوند؟

سهرابی با تاکید بر اعتیادآور بودن ماده تریاک، می‌گوید: در اثر استفاده از این ماده اشتیاق به مصرف (چه جسمانی و چه روانی) بسیار سریع پیشرفت می‌کند به طوریکه خماری ناشی از آن باعث تهوع، آبریزش چشم، خمیازه، سرمازدگی یا تعریق خواهد شد. در واقع معتادین بیشتر برای جلوگیری از درد ناشی از خماری به مصرف آن ادامه می‌دهند تا به دست آوردن حس نخستین سرخوشی یا رسیدن به تعادل جسمی و روانی.

معاون اجتماعی موسسه کادراس یادآور می‌شود: تریاک، در مقایسه با مصرف دخانیات، ماده بسیار قوی‌تر و موثرتری در بروز سرطان است و تاثیر تریاک در بروز برخی سرطان‌ها، از سیگار هم بیشتر است. مصرف طولانی مدت تریاک با افزایش بیماری‌های قلبی – عروقی همراه است. شانس بروز حملات قلبی و سکته‌های قلبی و مغزی با مصرف تریاک، دو برابر افزایش می‌یابد.

افزایش ۸۶ درصدی خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان‌ها و بیماری‌های تنفسی با مصرف منظم تریاک

بنابر اظهارات وی، مصرف منظم تریاک، خطر مرگ ناشی از بیماری‌های قلبی عروقی، سرطان‌ها و بیماری‌های تنفسی را مجموعاً تا ۸۶ درصد افزایش می‌دهد. به عنوان مثال، در حالی که وجود بیماری دیابت، به تنهایی، خطر مرگ را نسبت به غیردیابتی‌ها، حدود دو برابر می‌کند، همزمانی مصرف تریاک و دیابت، این خطر را به ۲.۷۶ برابر افراد غیردیابتی بدون سابقه مصرف تریاک افزایش می‌دهد. همچنین مصرف تریاک، خطر مرگ زودرس در بیماران دیابتی را به طور کلی حدود ۳۰ درصد افزایش می‌دهد. مصرف طولانی مدت تریاک خطر مرگ زودرس در بیماران مبتلا به سیروز کبدی را ۲.۷۴ برابر افزایش می‌دهد.

لزوم بازنگری در سیاست های کاهش آسیب

سهرابی ضمن ارائه ترسیمی از وضعیت موجود اعتیاد در کشور، اظهار می‌کند: افزایش شیوع اعتیاد سالانه و به دنبال آن کاهش سن شروع اعتیاد در کشور، تغییرات الگوی مصرف مواد از مواد مخدر سنتی به سوی مواد روان‌گردان و محرک، افزایش تولید تریاک در کشورهای همسایه و گسترش قاچاق مواد از مسیر ترانزیتی ایران و همچنین تولید بی‌سابقه مواد صنعتی مانند شیشه که ذائقه مصرف بسیاری از مصرف‌کنندگان است و گسترش طرح‌های حوزه درمان و کاهش آسیب در مقابل طرح‌های حوزه پیشگیری نشان می‌دهد که وضعیت موجود نیاز به بازنگری در سیاست‌ها و برنامه‌ها دارد.

این پژوهشگر حوزه اعتیاد ادامه می‌دهد: هرچند برنامه‌های حوزه درمان و به‌ویژه مبارزه با عرضه باید ادامه یابد، اما آسیب‌شناسی این برنامه‌ها نشان داد که اگر در حوزه پیشگیری طرح‌ها و برنامه‌های جدی انجام می‌شد، وضعیت موجود بسیار بهتر بود. به ویژه پیشبرد برنامه‌های پیشگیرانه در خانواده‌ها و مدارس می‌تواند برای افراد در معرض اعتیاد بسیار کارساز باشد.

تجربه ثابت کرده بسیاری از افرادی که در نوجوانی روی به مصرف تفننی مواد و سیگار می‌آورند، دارای خانواده‌های ناکارآمد یا والد معتاد بوده‌اند، انجام برنامه‌های پیشگیرانه برای این دسته می‌تواند در پیشگیری از اعتیاد در آینده بسیار مفید باشد. از این رو پیشنهاد می‌شود، متولیان، سیاستگذاران و برنامه‌ریزان اولویت را در تدوین و اجرای برنامه‌های پیشگیرانه قرار دهند.

شیوع مصرف آمفتامین‌ها در قاره آسیا و تغییر روند مصرف موادمخدر و محرک

معاون اجتماعی موسسه کادراس به ارائه آمارهایی از میزان مصرف تریاک در جهان می‌پردازد و می‌گوید: در قاره آسیا نیز، بر اساس آمار موجود، حشیش بیشترین میزان شیوع مصرف را به خود اختصاص داده است اما از سوی دیگر باید توجه داشت که منطقه مثلث طلایی، با محوریت کشور افغانستان در آسیا، بیشترین تولید تریاک را برعهده دارد و این امر سبب شده است تا میزان مصرف تریاک و مشتقات آن در آسیای جنوب شرقی و آسیای جنوب غربی (خصوصا ایران، پاکستان و افغانستان) بالاتر از متوسط میزان مصرف جهانی باشد. با این حال شیوع آمفتامین‌ها در این قاره روند مصرف مواد مخدر و محرک را تغییر داده و پس از حشیش، در جایگاه دوم بیشترین مصرف را به خود اختصاص داده است.

۶۶ درصد از ۱۶۷ هزار مرگ نسبت داده شده به اختلالات مصرف مواد مخدر ناشی از مصرف اوپیوئیدها

به گفته سهرابی، اوپیوئیدها که شامل اوپی‌یت‌ها (هروئین و تریاک) و اوپیوئیدهای دارویی و سایر اوپیوئیدهای مصنوعی هستند، به دلیل پیامدهای شدید مصرف‌شان برای سلامت افراد در بسیاری از کشورها یک نگرانی عمده به حساب می‌آیند؛ به طوریکه در سال ۲۰۱۷ مصرف اوپیوئیدها تقریباً عامل ۸۰ درصد از ۴۲ میلیون سال زندگی «سالم» از دست رفته در نتیجه ناتوانی و مرگ زودرس (سال‌های از دست رفته زندگی با ناتوانی) بود و ۶۶ درصد از حدود ۱۶۷ هزار مرگ نسبت داده شده به اختلالات مصرف مواد مخدر را به خود اختصاص می‌داد.

وی یادآور می‌شود: در سال ۲۰۱۹ کشت تریاک برای تولید اوپیوئیدها (افیون‌ها) و اوپی‌ یت‌ها (شبه افیون‌ها) با کاهشی ۳۰ درصدی مواجه شده که به‌طور عمده در نتیجه خشکسالی در افغانستان به‌وقوع پیوسته است. در این سال مجموعاً در جهان ۲۴۰ هزار و ۸۰۰ هکتار از سطح جهان به زیر کشت تریاک رفته که برابر با ۳۳۷ هزار و ۳۲۵ زمین فوتبال ۱۰۰ متری است.

 

معاون اجتماعی موسسه کادراس ادامه می‌دهد: در سال ۲۰۱۹ به ترتیب ۵۸ میلیون تن انواع افیون‌ها و ۳۰ میلیون نفر نیز شبه افیون‌ها را مصرف می‌کردند که مجموع این رقم‌ها نسبت به سال ۲۰۱۸ نزدیک به ۵ میلیون نفر افزایش پیدا کرده است.

به گفته این پژوهشگر حوزه اعتیاد، در سال ۲۰۱۹ به طور کلی ۷،۶۱۰ تن تریاک خام تولید شده که از این میزان تقریباً ۱٫۱۸۰ تن تریاک قابل مصرف و نزدیک به ۷۰۰ تن هروئین تولید شده است. در مجموع تولیدات افیونی در سال مذکور ۰٫۱ درصد کاهش را نشان می‌دهد.

ترجیح جوانان برای استفاده از "گل" به دلیل مصرف راحت‌تر

وی با بیان اینکه در ایران نیز بر اساس آخرین شیوع‌شناسی در دسترس، تریاک رایج‌ترین ماده مصرفی است و بیش از ۵۰ درصد مصرف مواد در کشور را شامل می‌شود، می‌افزاید: همچنین دومین ماده پرمصرف به ویژه میان نسل جوان در حال حاضر گل است و سپس مصرف شیشه سومین ماده مصرفی در کشور است، اما در مورد مصرف تریاک باید به این نکته مهم نیز اشاره کرد که این ماده چون به صورت سنتی و از زمان‌های دور مصرف آن رایج بوده است، می‌توان گفت بیشتر افرادی که در رنج سنی ۴۰ تا ۶۰ سال هستند، تریاک مصرف می‌کنند.

سهرابی خاطرنشان می‌کند: در این میان مقبولیت ماده‌ای در جامعه به نحوه مصرف آن نیز باز می‌گردد، چون شیوه مصرف تریاک سخت است، یعنی نیاز به این است که فرد در مکانی مشخص و با ابزاری ویژه مصرف کند، گرایش جوانان به آن را کمتر کرده است، در مقابل از آنجا که مصرف موادی مانند گل و شیشه راحت‌تر بوده در عین حال میان جوانان رایج‌تر است و گروه‌های سنی جوان را بیشتر در معرض تهدید قرار داده است.

مقالات دیگر:وکیل کیفری ارومیه


  • [ 1 ]